Wanneer en hoe ventileren?
  • Ventileer altijd. Zet (indien aanwezig) standaard de ventilatieroosters open en je mechanische ventilatie aan op de laagste stand.
  • Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand tijdens het wassen, koken of douchen. Doe dit tot minimaal een half uur nadat je klaar bent.
  • Zet tijdens het koken altijd de ventilatie aan. Of zet een raam open.
  • Zet, na het opstaan, je slaapkamerraam minimaal 10 minuten helemaal open. Zet ook in andere vertrekken in je woning even een raam open.
  • Heb je veel mensen op bezoek, bijvoorbeeld bij een feestje? Lucht dan extra.
Extra tips
  • Beperk het douchen per gezin tot hooguit 60 minuten per dag. Het beste is als er maximaal 5 minuten per persoon gedoucht wordt.
  • Neem de wand en de vloer na het douchen af met een wisser.
  • Droog wasgoed als het kan buiten.
  • Zorg dat de temperatuur in alle ruimtes boven de 15 °C blijft.
Waarom moet ik ventileren?

Mensen en grote huisdieren (honden, katten) produceren veel vocht. Een mens geeft ongeveer 2 tot 3 liter vocht per dag af. Dit vocht komt in de woning en daarom moet je goed ventileren.

Ventileren betekent dat vochtige binnenlucht vervangen en afgevoerd wordt door schone en drogere buitenlucht. Vroeger ging dat bijna vanzelf; de frisse lucht kwam via kieren en spleten het huis binnen. In modernere woningen moet je er zelf op letten dat je jouw woning goed ventileert. Daarvoor gebruik je de roosters, klepramen en het afzuigsysteem. Een goede ventilatie van ruimten is vooral van belang tijdens een koude winterperiode.

Is ventileren energieverspilling?

Nee. Als je niet ventileert, blijft de lucht in je huis vochtig. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen. Als je goed ventileert, stook je minder. Het is dus gezonder en voordeliger om te luchten en te verwarmen.



Schimmel op de kozijnen en condens op de ramen?

Dat is een teken van slechte ventilatie. Bekijk de voorbeelden hieronder.


Advies bij het verwarmen en ventileren van je huis

Vochtproblemen in je woning? Dit is wat je wel en niet moet doen.

Vochtproblemen in je woning zoals schimmelgroei op wand- en plafondoppervlakken ontstaan niet vanzelf. Oorzaak is altijd een te hoge vochtigheid. Dit kan ontstaan door verschillende factoren zoals een zuinig stookgedrag en/of onvoldoende ventilatie. Een vochtprobleem in je woning kun je in de meeste gevallen zelf verminderen door de vertrekken goed te verwarmen en op de juiste wijze te ventileren.

Waarom je vertrekken goed verwarmen? De meeste vochtproblemen ontstaan in de winterperiode bij lage buitentemperaturen. Als de vertrekken goed worden verwarmd, blijven de wanden en plafonds voldoende op temperatuur. Hierdoor neemt de kans op vochtproblemen af.

Ik ben extreem energiezuinig en verwarm weinig

Dan vergroot je juist de kans op vochtproblemen in je woning. Een extreem zuinig stookgedrag leidt tot lage temperaturen van wanden en plafond, waardoor de relatieve vochtigheid daar te hoog wordt en schimmel kan ontstaan. Naast vochtproblemen ontstaan ook comfortklachten. Een te energiezuinig stookgedrag kan dus leiden tot een ongezond en niet comfortabel binnenmilieu.

Bespaar ik energie door de ventilatie dicht te zetten?

Nee. De ventilatie dicht te zetten is niet goed. De ruimte wordt wel snel warm, maar het vocht blijft binnen. En andersom geldt het ook: te veel ventileren mag er niet toe leiden dat de temperatuur in de ruimte te laag wordt. Door voldoende te ventileren en voldoende te verwarmen zorg je voor een gezond en comfortabel binnenmilieu zonder schimmelvorming!

Voor iedere ruimte in je woning is een minimale en gewenste ruimtetemperatuur. Belangrijk is dat de minimale temperaturen gehaald worden, ook als die ruimten worden geventileerd. Is het buiten kouder dan 15 °C, verwarm het vertrek dan bij. Je mag in deze situatie niet de ventilatie van het vertrek verminderen door het sluiten van het ventilatierooster of het dichtdoen van het klepraam.

Wat is de minimale en gewenste temperatuur per vertrek?
Vertrek Minimale ruimtetemperatuur [°C] Gewenste ruimtetemperatuur [°C]
Woonkamer 15 18 á 19
Open keuken 15 18 á 19
Gesloten keuken 15 17 á 18
Hal 15 16 á 17
Slaapkamers 15 15
Studeerkamer 15 17 á 18
Badkamer / doucheruimte 15 18 á 20

Wanneer moet ik de minimale temperatuur aanhouden?
  • ’s Nachts tijdens het slapen.
  • Bij afwezigheid overdag of in het weekend.
  • Tijdens vakantie in de winterperiode. De gewenste temperatuur moet je aanhouden bij verblijf van een of meerdere personen in je woning.
Hoe kan ik tijdens de winter het beste per ruimte ventileren?

Dat lees je in onderstaand overzicht. De aanwijzingen gelden vanaf een buitentemperatuur lager dan 8°C. Onder het verblijf in het vertrek wordt het verblijf van zowel personen als huisdieren verstaan.

Vertrek Wanneer je niet in de woning bent Wanneer je wel in de woning bent Wat te vermijden
Woonkamer Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm. Extra ventileren: Roosters volledig geopend, ramen half open. 1. Sterke of langdurige ventilatie door bijvoorbeeld geopende ramen in een kierstand van 10 cm.
2. Niet alleen ventileren tussen 9:00 uur en 16:00 uur, ook 's avonds en 's nachts.
Open en gesloten keuken Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm. Tijdens het koken extra ventileren:
1. Roosters volledig geopend, ramen half open.
2. Eventuele buitendeur gesloten houden.
3. Mechanische afzuiging in de hoogste stand.
4. Schakel de afzuigkap/hoogstand in tijdens het koken tot een kwartier/half uur na het koken.
5. Reinig of vervang filters in de wasemkap of afzuigopening regelmatig.
1. Sterke of langdurige ventilatie.
2. Geen geopende buitendeur in een kierstand van 10 cm. 3. Niet alleen ventileren tussen 9:00 uur en 16:00 uur, ook 's avonds en 's nachts.
Slaapkamers Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm. Tijdens het slapen extra ventileren:
1. Roosters volledig geopend, ramen half open.
2. 's Ochtends bij het opstaan ramen openen: circa 10 minuten het verstrek spuien. Hierna draairamen dicht.
1. Sterke of langdurige ventilatie.
2. Overdag geen geopende ramen in een kierstand van 10 cm.
3. Niet alleen ventileren tussen 9:00 uur en 16:00 uur, juist 's avonds en 's nachts
Slaapkamer – studeerkamer/ werkkamer Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam of raam op kierstand van 6 mm. Tijdens het studeren of werken:
1. Extra ventileren, roosters volledig geopend
2. Ramen half open.
Sterke of langdurige ventilatie.
Badkamer/ doucheruimte Bij geen gebruik van de doucheruimte of de badkamer:
1. Klein beetje ventileren: Rooster half open, raam op kierstand van 6 mm.
2. Mechanische afzuiging in de laagstand.
Tijdens het douchen:
1. Na afloop van het douchen wanden vloertegels droog maken.
2. Extra ventileren: roosters volledig geopend, ramen half open.
3. Mechanische afzuiging in de hoogste stand.
4. Na het douchen mechanische afzuiging een half uur laten nadraaien.
5. Tijdens en na het douchen: badkamerdeur gesloten houden.
1. Geen sterke ventilatie van de badkamer.
2. Na afloop van het douchen niet de vochtige lucht uit de badkamer of doucheruimte via aangrenzende vertrekken naar buiten toe weg ventileren.
3. Vermijd langdurig douchen. Bij voorkeur: 5 minuten per persoon per dag.


Tips om zelf schimmel te verwijderen

Soda

Schimmel kun je zelf verwijderen. Soda is de milieuvriendelijkste manier om schimmel te verwijderen. Los 5 á 10 gram soda op in een emmer met 1 liter warm water. Gebruik een harde borstel en maak die goed nat in de emmer. Vervolgens borstel je over de schimmelplekken. Neem ook de ruimte om de (donkere) schimmelvlek goed mee, om eventuele nieuwe jonge schimmels ook goed mee te nemen. Voor schimmel in voegen kun je eventueel een natte tandenborstel gebruiken.

Laat na het borstelen een paar uur intrekken en spoel na met schoon water. Laat de plek goed drogen. Als je de schimmel blijft zien, dan herhaal je je de behandeling nog een keer.

Azijn

Naast soda is (schoonmaak)azijn ook een goede optie voor het verwijderen van schimmel. Meng 1 deel (schoonmaak)azijn met 2 delen water. Bijvoorbeeld 100 ml azijn met 200 ml water. Maak de schimmelplekken nat met een spons of gebruik een plantenspuit. Laat even intrekken en neem af met schoon water. Laat de plek goed drogen. Is de schimmel de volgende dag nog steeds zichtbaar? Dan kan je de behandeling herhalen. Het advies is om dit 2 keer in de week te herhalen, tot minimaal 4 behandelingen.

Schimmelreiniger

Helpen de behandelingen met soda en azijn niet? Er zijn speciale verwijderaars. Bijvoorbeeld HG Schimmelreiniger. Dit soort middelen zijn wel een stuk agressiever. Wees hier voorzichtig mee.

Extra tips

  • De loskomende schimmeldeeltjes zijn niet goed voor je gezondheid dus werk het liefst met handschoenen aan en een mondkapje op.

  • Waar je schimmel ook verwijdert, doe dit nooit zonder water. Als je geen water gebruikt, dan verspreid je grote schimmelsporen in de lucht. Zo blijft de schimmel in de badkamer.

  • Na behandeling is het belangrijk om goed te blijven ventileren.



Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit

Bijvoorbeeld over gezonde lucht in huis. En waarom het belangrijk is om de lucht in huis fris te houden.

Ga naar Steffie

GezondWonen

Wij zijn samen met Haag Wonen, Staedion en Vidomes Gezondwonen.nl gestart. Hiermee slaan we de handen ineen in de strijd tegen vocht en schimmel.

Onafhankelijke vocht- en schimmelexpert

Onafhankelijke vocht- en schimmelexpert

Heeft uw woning een vocht- of schimmelprobleem en heeft u dit bij ons gemeld? En bent u het daarna niet eens met ons advies of de oplossing die we voorstellen? Dan kunt u een onderzoek aanvragen bij de onafhankelijke vocht- en schimmelexpert. Die is er voor u én voor ons. Woonbron kan de onafhankelijke vocht- en schimmelexpert dus ook inschakelen. Deze expert komt bij u langs, doet onderzoek en geeft een objectief advies voor een oplossing.

LET OP!

De onafhankelijke vocht- en schimmelexpert inschakelen kan dus alleen als u al eerder bij ons melding heeft gedaan. Heeft u dat nog niet gedaan? Doe dit dan meteen. Elke woning met een vocht- of schimmelprobleem is er één teveel, we zoeken graag samen met u naar een duurzame oplossing.