Wat is woonfraude?

Woonbron verhuurt woningen aan huurders met de bedoeling dat deze woning wordt gebruikt waarvoor deze is bedoeld. De voorwaarden staan beschreven in de algemene huurvoorwaarden van Woonbron. Deze voorwaarden gelden voor zowel sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen als huurwoningen met een speciale campusclausule.


Als een huurder iets doet met de woning dat niet mag, dan kan er sprake zijn van woonfraude.

Voorbeelden van woonfraude

Onderhuur
Van onderhuur is sprake als een huurder zonder toestemming van de verhuurder doorverhuurt aan iemand anders. Zowel de huurder als de onderhuurder zijn in overtreding. Heb je een vermoeden van illegale onderhuur? Dan verzoeken wij je dit bij ons te melden.

Leegstand
De huurder moet zelf de woning bewonen en onderhouden. Wanneer je 6 maanden of langer de woning niet bewoont, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent, moet je hiervoor toestemming vragen aan Woonbron.

Vakantieverhuur
Als de woning zonder toestemming van Woonbron wordt verhuurd aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb.

Overbewoning
Wanneer je meerdere mensen in je woning laat wonen zonder toestemming van Woonbron. Dit hoeft niet per se tegen betaling te zijn.

Drugs
Het maken of verkopen van drugs in of rondom de huurwoning is niet toegestaan. Als Woonbron dit vaststelt, wordt de politie ingeschakeld.

Hennep
Het hebben van een hennepkwekerij in de huurwoning is ten strengste verboden. Als Woonbron dit vaststelt, wordt de politie ingeschakeld.

Prostitutie
Wanneer de woning (deels of volledig) wordt gebruikt als adres voor prostitutie. Sekswerkers maken dan gebruik van de huurwoning. Als Woonbron dit vaststelt, wordt de politie ingeschakeld.

Bedrijfsactiviteiten
Wanneer de woning niet wordt bewoond maar (deels of volledig) wordt gebruikt voor het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten.

Bewijslast campusclausule
Heb je een woning met een campusclausule? Dan moet je ieder schooljaar waarin je studeert hiervoor bewijs aanleveren.

Postadres
Het gebruiken van de woning als postadres zonder er te wonen, is niet toegestaan.

Woningruil
Het ruilen van de woning met iemand anders zonder onze toestemming is niet toegestaan.





Wat doet Woonbron tegen woonfraude?

Woonbron treedt hard op tegen woonfraude. Dit doen wij samen met onze partners vanuit de gemeente. Wij hebben duidelijke afspraken over de aanpak van woonfraude, uitkeringsfraude en juistheid van de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Als er een vermoeden bestaat van woonfraude zal Woonbron dit onderzoeken. Dit kan betekenen dat medewerkers van Woonbron bij u op bezoek kunnen komen, ook in de avond en in het weekend. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van woonfraude, dan heeft dit verregaande gevolgen voor de veroorzaker. Een boete en het kwijtraken van de woning zijn het gevolg.

Tips om woonfraude te herkennen
  • De brievenbus zit altijd vol

  • Veel verschillende mensen halen de brievenbus leeg. En gaan altijd gelijk weer weg

  • Het lijkt alsof er niemand in het huis woont

  • Je hebt de huurders lang niet gezien

  • Je ziet steeds andere mensen in de woning

  • De fiets of auto van de huurder staat niet meer in de straat of zie je maar een paar keer per maand

  • Er zijn veel verschillende mensen die het huis in- en uitgaan. Ook 's nachts

  • Bezoek gaat meestal al na een paar minuten weer weg

  • De gordijnen zijn altijd dicht

  • De ramen zijn dichtgeplakt, bijvoorbeeld met kranten

  • Er is bijna nooit licht aan in het huis. Of het licht staat altijd aan

  • Er komen vreemde geluiden en/of geuren uit het huis

  • Er komen geluiden uit de woning die niet van de huurder lijken te zijn. Zoals geluiden van kinderen terwijl er eerst nooit kinderen in de woning kwamen

  • Er komen geen geluiden uit de woning zoals mensen die praten of het geluid van de tv of radio die aanstaat

  • Er zijn verhuizingen op vreemde tijden. Bijvoorbeeld 's nachts

  • De nieuwe huurders willen niet kennismaken met andere huurders in de buurt









Vraag en antwoord

Hieronder geven we antwoord op vragen die wij vaak krijgen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht via het contactformulier.

Ik wil woonfraude melden. Waar doe ik dit?

Heb je een vermoeden van woonfraude in een woning van Woonbron in jouw buurt? Je kunt dit op de volgende manieren melden:

  • Stuur een berichtje via ons algemene WhatsApp nummer: 06 83 90 98 55
  • Stuur een berichtje via Facebook Messenger
  • Vul ons contactformulier in
  • Bel het algemene telefoonnummer van Woonbron: 088 966 00 00
Ga naar ons contactformulier
Wanneer mag ik mijn woning wel onderverhuren?

In sommige gevallen mag je je woning wel onderverhuren. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan speciale voorwaarden voldoen. Ook is er altijd eerst schriftelijk toestemming nodig van Woonbron. Meer informatie vind je op onze pagina over huisbewaring.

Meer informatie

Ik wil op vakantie voor een aantal maanden. Moet ik dit doorgeven aan Woonbron?

Als je van plan bent langer dan zes maanden op vakantie te gaan, moet je dit van tevoren melden bij Woonbron. Doe je dit niet en komt Woonbron erachter dat je langer dan zes maanden de woning niet bewoont? Dan is er een kans dat je je woning kwijtraakt.

Ik heb een woning met een campusclausule. Hoelang mag ik hier nog blijven?

Je mag in je woning blijven tijdens de gehele duur van je studie. Na je studie heb je nog een wettelijke termijn van drie maanden om te verhuizen. Studeer je vier jaar? Dan mag je vier jaar plus drie maanden in de woning verblijven. Breek je je studie na 15 maanden af? Dan mag je 18 maanden in de woning verblijven. Je moet ieder jaar waarin je studeert bewijs hiervan opsturen naar Woonbron. Dit moet binnen drie maanden na de start van het nieuwe studiejaar. Als je geen student meer bent, moet je verhuizen.

Volgens mij wordt bij de buren hennep geteeld. Wat doe ik nu?

Vermoed je dat er in jouw gebouw een hennepkwekerij is? Maak direct melding.
Het telen van hennep is een strafbaar feit. Een hennepplantage levert brandgevaar op voor omwonenden. En omdat er vaak illegaal stroom wordt afgetapt, kunnen er lekkages of stroomstoringen ontstaan. Je kan jouw melding op de volgende manieren doen:

  • Bij de politie (telefoonnummer 0900 8844),
  • Bij Meld Misdaad Anoniem (telefoonnummer 0800 7000),
  • Bij ons of bij uw VvE beheerder (telefoonnummer 088 966 04 00).
Waarom bestrijdt Woonbron woonfraude?

Huurders moeten veilig en prettig kunnen wonen. Daarom zijn er regels voor het huren en verhuren van een woning. Door illegaal onder te (ver)huren ontduiken mensen de toewijzingsregels van de Woningnet. Dit betekent dat andere woningzoekenden nog langer moeten wachten op een woning. Bovendien gaat woonfraude vaak samen met overlast of zelfs criminaliteit. Dat maakt de leefbaarheid in jouw buurt niet beter.