Tussen 2020 en 2025 zal de Rotterdamse woningcorporatie Woonbron bijna 2.000 bestaande woningen in de wijk IJsselmonde in Rotterdam-Zuid aansluiten op het stadswarmtenet van Nuon. Woonbron kiest daarmee voor een milieuvriendelijk alternatief voor de huidige verwarming op aardgas. Bij elkaar gaat het om 20 procent van de 10.000 woningen die de gemeente Rotterdam in deze collegeperiode aardgasvrij wil maken. Het aardgasvrij maken van circa 2.000 woningen markeert tevens de start van een brede gebiedsaanpak om een groot deel van IJsselmonde van het aardgas af te halen. Op 18 april 2019 ondertekenen Woonbron en Nuon deze unieke overeenkomst in bijzijn van een afvaardiging van de gemeente Rotterdam, de centrale bewonersraad van Woonbron en bewonerscommissies uit IJsselmonde.

De warmte uit de stadsverwarming van Nuon vermindert de CO2-uitstoot van de circa 2000 betrokken woningen met ruim 75 procent. Het gebruik van warmte voor verwarming en warm water past binnen de duurzame ambities van Woonbron. 'Dit is een kans om op een betaalbare manier voor onze bewoners en voor ons als corporatie een stap te zetten richting een CO2-neutrale samenleving,' aldus Richard Sitton, voorzitter Raad van Bestuur van Woonbron. Ook in andere wijken en gemeenten ziet Woonbron kansen om de woningvoorraad aan te sluiten op een warmtenet. Hierbij sluit Woonbron aan bij de gebiedsgerichte aanpak van de gemeente Rotterdam. Warmteaansluiting is een belangrijke pijler in de duurzaamheidsagenda van Woonbron. Daarnaast investeert de woningcorporatie onder andere in isolatiemaatregelen, zonnepanelen en de verduurzaming van woninginstallaties.

Gebiedsaanpak

Bij de meeste gebouwen is het aansluiten op het warmtenet een eenvoudige ingreep en is de verandering niet veel meer dan het vervangen van een centrale gasverwarmingsketel door een collectieve aansluiting op het stadswarmtenet, en zullen de bewoners er weinig van merken. Voor een deel van de woningen in IJsselmonde valt de overgang op stadswarmte samen met een renovatie. "We zijn blij dat we met Woonbron de basis kunnen leggen voor een gebiedsaanpak die gericht is op het aardgasvrij maken van een groot deel van IJsselmonde," zegt Alexander van Ofwegen, directeur van Nuon Warmte.

Restwarmte

De stadsverwarming voor de woningen wordt geleverd vanuit de afvalverbranding AVR in Rozenburg, en voor een kleiner deel is het industriële restwarmte van Shell. De aansluiting op stadswarmte van de circa 2000 woningen zorgt op termijn voor een CO2-besparing die gelijkstaat aan die van 15.500 m2 zonnepanelen. De jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen vermindert met 2.065 ton CO2.

Van het gas af

Bijna zestig procent van het energieverbruik in Nederland is bestemd voor verwarming en warm tapwater. Daarvoor wordt tot nu toe vooral aardgas gebruikt. Het is aan de gemeenten om invulling te geven aan de transitie naar een andere warmtevoorziening. Met de nu geplande overgang op stadswarmte van bijna 2000 woningen zetten Woonbron, Nuon en de gemeente Rotterdam een belangrijke stap in de richting van een aardgasvrij IJsselmonde.

Over Woonbron

Woonbron is een wooncorporatie met 45.000 woningen en 4.000 overige vastgoedeenheden in Rotterdam, Nissewaard, Delft en Dordrecht.

Wonen is een basisbehoefte. Woonbron zorgt voor goed en betaalbaar wonen voor huishoudens met een smalle beurs. Kwetsbare mensen kunnen op de corporatie rekenen.

Woonbrons missie is in gevarieerde wijken te zorgen voor passende huisvesting voor hen die het nodig hebben. Voor onze bewoners is Woonbron partner in prettig wonen. Vandaag voor morgen.