De eerste bewoners van het sociale nieuwbouwproject in Kreekhuizen-IJsselmonde ontvingen vandaag de sleutels. De sleuteloverdracht vond plaats voor de woning aan Krabbekreek 1 op gepaste afstand. Deze eerste 18 woningen maken deel uit van de in totaal 36 nieuwbouwwoningen die Woonbron bouwt in Kreekhuizen. Woonbron werkt met deze nieuwbouw hard aan het verbeteren en het vernieuwen van de wijk.

Gemeenschappelijke tuin met wadi
In september 2019 is Woonbron gestart met de bouw van deze 36 eengezinswoningen. Deze sociale huurwoningen bieden een plek aan huishoudens die (nog) niet willen of kunnen kopen en die niet in aanmerking komen voor een woning in een goedkoper sociaal segment. De netto huurprijs van deze woningen is €737,14 per maand. Aannemer Bakker Arkel is verantwoordelijk voor de bouw van de woningen. In september 2020 worden de laatste woningen opgeleverd en wordt de gemeenschappelijk tuin inclusief een wadi aangelegd. In een wadi wordt regenwater tijdelijk opgevangen en langzaam weer afgegeven aan de bodem (infiltratie). Infiltratie van regenwater voorkomt onnodige belasting van het riool en daaropvolgende waterschade. Daarbij zorgt dit voor een natuurlijke aanvulling van het grondwater, waardoor verdroging wordt tegengegaan.

Energiezuinig
De nieuwbouwwoningen hebben het EPA label A+. Dit label geeft aan dat de woningen zeer energiezuinig zijn. Arthur Oerlemans, directeur Woonbron: ´De elektriciteit voor het functioneren van de woning wekken we, voor een deel, op door de zonnepanelen op het dak. De begane grondvloer, gevel en dak zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en de ramen hebben HR++ beglazing. Hierdoor gaat weinig warmte verloren en is minder energie nodig om de woning te verwarmen. Ook hebben we regentonnen aangesloten op de regenpijp van de berging. Zo kan men (regen)water gebruiken voor het bewateren van de planten in de tuin. Dit kost niets en is goed voor het milieu. Allemaal maatregelen voor een duurzame toekomst van de wijk Kreekhuizen".

Aanwinst voor Kreekhuizen
"Dit is een mooie aanwinst voor Kreekhuizen. We bouwen veel in Rotterdam. Bij grote aantallen gaat het vaak over appartementengebouwen en woontorens. Maar in de stad zetten we ons ook in voor nieuwbouw van eengezinswoningen'', zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Ik ben blij dat Woonbron 36 duurzame en betaalbare huurwoningen heeft laten ontwikkelen voor IJsselmonde. Ik hoop dat de nieuwe huurders er met veel plezier zullen wonen.''