Onderhoud

Planmatig onderhoud

Om gebouwen en installaties in een goede staat te houden voeren we regelmatig onderhoud uit. Dit noemen we planmatig onderhoud.

Het planmatig onderhoud laten we meestal door aannemers uitvoeren. Dit kunnen kleine werkzaamheden zijn zoals het schoonmaken van de dakgoten, maar ook grote werkzaamheden zoals het schilderen van alle kozijnen. Deze grote werkzaamheden kunnen soms voor wat overlast zorgen.


Projecten planmatig onderhoud bekijken




Op onze website kunt u zelf zien of en wanneer we in uw woongebouw of buurt aan de slag gaan met planmatig onderhoud. Als we planmatig onderhoud gaan uitvoeren in uw woongebouw of buurt krijgt u hier ruim van tevoren persoonlijk bericht over.

Last van vocht of schimmel?

Een vochtig huis kan slecht zijn voor uw gezondheid. Uw huis is vochtig als er vaak druppels op uw ramen zitten en er een muffe lucht hangt. Goed ventileren en luchten helpen om vocht en schimmel te voorkomen.

Schimmel hoort niet in uw woning thuis.
Heeft uw woning last van schimmel? Laat het ons weten. Bel ons op 088 966 00 00, of vul het het reparatieverzoek in.
Heeft uw huis last van teveel vocht? Kijk op Gezondwonen.nl voor een gezond-wonen-check, tips en handige filmpjes van de GGD.

Gezondwonen.nl

Samen met woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Vidomes zijn we Gezondwonen.nl gestart. Met dit online platform slaan we de handen ineen in de strijd tegen vocht en schimmel. Met goede informatie en tips helpen we bewoners om vocht- en schimmelproblemen in hun woning te voorkomen. Daarnaast roepen we onze huurders op vocht- en schimmelproblemen te melden, om samen een oplossing te vinden. Op Gezondwonen.nl kunnen bezoekers de gezond-wonen-check doen en hun kennis van gezond wonen testen. Samen met de GGD Haaglanden hebben we voorlichtingsfilmpjes gemaakt. Ook deze staan op Gezondwonen.nl.

Onafhankelijke vocht- en schimmelexpert

Heeft uw woning een vocht- of schimmelprobleem en heeft u dit bij ons gemeld? En bent u het daarna niet eens met ons advies of de oplossing die we voorstellen? Dan kunt u een onderzoek aanvragen bij de onafhankelijke vocht- en schimmelexpert. Die is er voor u én voor ons. Woonbron kan de onafhankelijke vocht- en schimmelexpert dus ook inschakelen. Deze expert komt bij u langs, doet onderzoek en geeft een objectief advies voor een oplossing.

LET OP!

De onafhankelijke vocht- en schimmelexpert inschakelen kan dus alleen als u al eerder bij ons melding heeft gedaan. Heeft u dat nog niet gedaan? Doe dit dan meteen. Elke woning met een vocht- of schimmelprobleem is er één teveel, we zoeken graag samen met u naar een duurzame oplossing.

Tips om te ventileren
Vocht herken je aan druppels op de ramen en een muffe lucht in huis. Te veel vocht in je woning veroorzaakt schimmels. Goed ventileren is daarom belangrijk.

Wanneer en hoe ventileren?
  • Ventileer altijd. Zet (indien aanwezig) standaard de ventilatieroosters open en je mechanische ventilatie aan op de laagste stand.
  • Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand tijdens het wassen, koken of douchen. Doe dit tot minimaal een half uur nadat je klaar bent.
  • Zet tijdens het koken altijd de ventilatie aan. Of zet een raam open.
  • Zet, na het opstaan, je slaapkamerraam minimaal 10 minuten helemaal open. Zet ook in andere vertrekken in je woning even een raam open.
  • Heb je veel mensen op bezoek, bijvoorbeeld bij een feestje? Lucht dan extra.
Extra tips
  • Beperk het douchen per gezin tot hooguit 60 minuten per dag. Het beste is als er maximaal 5 minuten per persoon gedoucht wordt.
  • Neem de wand en de vloer na het douchen af met een wisser.
  • Droog wasgoed als het kan buiten.
  • Zorg dat de temperatuur in alle ruimtes boven de 15 °C blijft.
Waarom moet ik ventileren?

Mensen en grote huisdieren (honden, katten) produceren veel vocht. Een mens geeft ongeveer 2 tot 3 liter vocht per dag af. Dit vocht komt in de woning en daarom moet je goed ventileren.

Ventileren betekent dat vochtige binnenlucht vervangen en afgevoerd wordt door schone en drogere buitenlucht. Vroeger ging dat bijna vanzelf; de frisse lucht kwam via kieren en spleten het huis binnen. In modernere woningen moet je er zelf op letten dat je jouw woning goed ventileert. Daarvoor gebruik je de roosters, klepramen en het afzuigsysteem. Een goede ventilatie van ruimten is vooral van belang tijdens een koude winterperiode.

Is ventileren energieverspilling?
Nee. Als je niet ventileert, blijft de lucht in je huis vochtig. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen. Als je goed ventileert, stook je minder. Het is dus gezonder en voordeliger om te luchten en te verwarmen.

Loden leidingen

Woonbron onderzoekt mogelijke aanwezigheid loden leidingen in oude woningen en vervangt deze.

Het drinkwater in Nederland is van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Wel kunnen sommige huizen die voor 1960 zijn gebouwd nog loden binnenleidingen hebben. Dit levert gezondheidsrisico's op voor bepaalde groepen, zoals zuigelingen en zwangere vrouwen. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om resterende loden leidingen te vervangen. Woonbron heeft in het verleden loden binnenleidingen al vervangen. Het is echter mogelijk dat er nog stukjes loden leiding onder de vloer zitten of in de muur. Dit is niet altijd duidelijk, omdat ze niet zichtbaar zijn.

We onderzoeken op dit moment in welke woningen mogelijk nog loden leidingen aanwezig zijn. Als we vermoeden dat er ergens een loden leiding ligt, voeren we onderzoek uit in het woongebouw en maken we een plan voor het vervangen van die leiding.

Huurders ontvangen op tijd van Woonbron bericht als we onderzoek willen doen. De resultaten koppelen we ook altijd terug. Maakt u zich zorgen over loden leidingen in uw huis? Neemt u dan contact met ons op.
Kijk voor meer informatie over loden waterleidingen en het effect op de gezondheid op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond of GGD Haaglanden.