Het woongebouw heeft door de jaren heen veel schade opgelopen door (grond)wateroverlast, schimmel, zwammen en bruinrot. Daarom wordt de fundering volledig hersteld. Ook wordt het gebouw grondig geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet, worden liften, trappenhuizen en galerijen gerealiseerd en het dak vernieuwd. De historische gevel, ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van onder meer De Kuip en de Van Nelle Fabriek, blijft behouden.


Werkzaamheden tot nu toe

In september 2021 begon Woonbron met de eerste werkzaamheden. Omdat de renovatie zo ingrijpend is, zijn 56 huishoudens verhuisd. Ook de bedrijfspanden onderin het gebouw zijn leeg. De uitbouwen van de bedrijfsruimtes op het binnenterrein en de woningen zijn aan de binnenkant niet gesloopt, maar geoogst. Veel van deze 'geoogste' bouwmaterialen krijgen een nieuwe bestemming.

De renovatie is een ingewikkelde klus. Daarom duurde de start van de renovatie langer dan verwacht. Er ontstond een tekort aan bouwmaterialen en de bouwkosten zijn gestegen. Uiteindelijk is BIK bouw in mei 2024 gestart met het funderingsherstel. Onder het gebouw worden nieuwe palen aangebracht waarmee het draagvermogen wordt hersteld. Zo voorkomen we ook verzakking in de toekomst.

De verschillende fases van de renovatiewerkzaamheden starten steeds in de Dirk Danestraat. Als laatste wordt de nieuwbouw gebouwd tussen de Pax Christi kerk en het Alhenablok.

Stijlvol en duurzaam gaan samen

Er is veel aandacht voor het behouden van de oude stijl van het Alhenablok en het in oorspronkelijke staat herstellen van de voorgevel. Hoe dit eruit gaat zien, ziet je op de schetsen van de architect. Ook vinden we het belangrijk om de woningen klaar te maken voor een duurzame toekomst. Dat doen we als volgt:

  • Aansluiten van de renovatiewoningen op het warmtenet
  • Overstap naar elektrisch koken
  • Isoleren van gevels en bouwmuren aan de binnenzijde, zodat het gevelaanzicht hetzelfde blijft
  • Vervangen van de kozijnen in stijl en voorzien van HR+++ glas
  • Plaatsen van zonnepanelen voor het verbruik van elektriciteit in de algemene ruimten (zoals de liften en portiekverlichting)
  • Isoleren van het dak
  • Aanbrengen van een sedumdak op de gedeelde fietsenstalling
  • Plaatsen van regentonnen bij individuele bergingen

Na de renovatie

Na renovatie is de voorgevel in oude glorie hersteld en is de ontsluiting van de woningen op de 2e t/m 4e verdieping gemoderniseerd met liften en trappenhuizen. Ook wordt het gebouw sterk verduurzaamd om de energieverbruikskosten en de CO2-uitstoot te verlagen.

Na de oplevering bestaat het woongebouw uit vier bedrijfsruimtes aan het Marconiplein en één bedrijfsruimte op de hoek Mathenesserweg/Dirk Danestraat, 80 gerenoveerde woningen en 5 nieuwbouwwoningen aan de Mathenesserdijk. Aan de achterzijde komt een gemeenschappelijke fietsenstalling.

Aan de Mathenesserdijk wordt tussen de Pax Christi kerk en nummer 17 een nieuw blok gebouwd. Hierin wordt de entree voor de hoger gelegen woningen aangebracht met daarbij 5 nieuwbouwwoningen. In de Dirk Danestraat wordt een tweede entree gemaakt.

Op de Mathenesserweg worden de huidige bedrijfspanden omgebouwd naar begane grond woningen met een ruime tuin.

De woningen op de eerste beletage behouden de voordeur aan de straat waardoor de relatie met de straat behouden blijft. Via een korte eigen trapopgang wordt de woning bereikt. Aan de achtergevel van het gebouw worden voor de bovenste drie etages galerijen aangebouwd, deze worden bereikt via de liften in de twee centrale entrees.

In het woongebouw krijgen de woningen verschillende afmetingen. Er komen 2-, 3- en 4-kamerappartementen. Alle appartementen worden voorzien van nieuwe luxe keukens en sanitair. Daarnaast wordt het gebouw aangesloten op het warmtenet. Het dak wordt volledig geïsoleerd en vernieuwd. Al het leidingwerk, de installaties en nutsvoorzieningen worden vervangen.

De woningen worden in overleg met de gemeente verhuurd in het middenhuursegment en de vrije sector. Een grote groep woningzoekenden, die moeizaam een woning vindt, wordt hiermee bediend.


Downloads

Disclaimer
Woonbron besteedt de grootst mogelijke aandacht en zorg aan de informatie en beelden die op deze pagina zijn geplaatst. Toch is het mogelijk dat er onjuistheden en onvolkomenheden voorkomen. Aan de inhoud en de beelden op deze pagina kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.