Renovatie Alhenablok Rotterdam


Het Alhenablok, gelegen aan het Marconiplein, Mathenesserweg, Dirk Danestraat en Mathenesserdijk wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd. Het pand heeft veel schade opgelopen door (grond)wateroverlast, zoals schimmelvorming, zwammen en bruinrot. De fundering moet volledig worden hersteld. Ook zijn er andere technische mankementen die we willen oplossen zodat het pand klaar is voor de toekomst. Alle technische gebreken worden aangepakt, het pand wordt verduurzaamd, aangesloten op stadsverwarming en gemoderniseerd met liften en trappenhuizen. De karakteristieke kenmerken van de gevelarchitectuur van architect Brinkman en Van der Vlugt blijven daarbij behouden.

Wanneer doen we wat?

Omdat de renovatie zo ingrijpend is, hebben 56 huishoudens moeten verhuizen. Ook de bedrijfspanden onderin het gebouw zijn leeg. In september 2021 zijn de eerste werkzaamheden gestart. De uitbouwen van de bedrijfsruimtes op het binnenterrein zijn gesloopt en aansluitend worden de woningen aan de binnenzijde volledig gestript.

Na de sloop heeft een aantal aannemers deelgenomen aan een aanbesteding. Dit heeft langer geduurd dan verwacht. Het renoveren van het Alhenablok is een ingewikkelde klus. Daarnaast is er een tekort aan bouwmaterialen en zijn de bouwkosten gesteden. Inmiddels hebben we een bouwteam gevormd met één van de bouwbedrijven, de architect en Woonbron. De aanvullende sloopwerkzaamheden starten in juni 2023. Daarna beginnen de renovatiewerkzaamheden. Deze renovatiewerkzaamheden bestaan onder andere uit het herstellen van de fundering, realiseren van een nieuw dak en - achtergevel , het toevoegen van trappenhuizen, liften, galerijen (aan de achterzijde), en het opnieuw indelen van de woningen.

Aangezien het een ingrijpende renovatie is duurt de renovatie lang. We verwachten in de eerste helft van 2025 klaar te zijn.

Renovatie

Na renovatie is de voorgevel in oude glorie hersteld en is de ontsluiting van de woningen op de 2e t/m 4e verdieping gemoderniseerd met liften en trappenhuizen. Ook wordt het gebouw sterk verduurzaamd om de energieverbruikskosten en de Co2-uitstoot te verlagen.

Na de oplevering bestaat het woonblok uit vier bedrijfsruimtes aan het Marconiplein en één bedrijfsruimte op de hoek Mathenesserweg/Dirk Dane straat, 81 gerenoveerde woningen en vier nieuwbouwwoningen aan de Mathenesserdijk. Aan de achterzijde komt een gemeenschappelijke fietsenstalling.

Aan de Mathenesserdijk wordt tussen de Pax Christi kerk en nummer 17 een nieuw blok gebouwd. Hierin wordt de entree voor de hoger gelegen woningen aangebracht met daarbij vier nieuwbouwwoningen. In de Dirk Danestraat wordt een tweede entree gemaakt.

Op de Mathenesserweg worden de huidige bedrijfspanden omgebouwd naar begane grond woningen met een ruime tuin.

De woningen op de eerste beletage behouden de voordeur aan de straat waardoor de relatie met de straat behouden blijft. Via een korte eigen trapopgang wordt de woning bereikt.
Aan de achtergevel van het gebouw worden voor de bovenste drie etages galerijen aangebouwd, deze worden bereikt via de liften in de twee centrale entrees.

In het woonblok krijgen de woningen verschillende afmetingen. Er komen 2, 3 en 4 kamer appartementen. Alle appartementen worden voorzien van nieuwe luxe keukens en sanitair. Daarnaast wordt het gebouw aangesloten op het warmtenet. Het dak wordt volledig geïsoleerd en vernieuwd. Al het leidingwerk, de installaties en nutsvoorzieningen worden vervangen.

De woningen worden in overleg met de gemeente verhuurd in het midden huur segment. Dit betekent dat de woningen bestemd zijn voor huishoudens met een bruto-inkomen van €40.025 tot €60.036 (éénpersoonshuishouden) en €40.025 tot € 70.036 (meerpersoonshuishouden) per jaar. Een grote groep woningzoekenden, die moeizaam een woning vindt, wordt hiermee bediend.

Het is op dit moment niet mogelijk door te geven als u interesse heeft om een woning te huren in het Alhenablok. Op een later moment geven we door via welke kanalen dit wel mogelijk is.

Downloads


Disclaimer
Woonbron besteedt de grootst mogelijke aandacht en zorg aan de informatie en beelden die op deze pagina zijn geplaatst. Toch is het mogelijk dat er onjuistheden en onvolkomenheden voorkomen. Aan de inhoud en de beelden op deze pagina kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.