In en om het gebouw

Algemene ruimtesIn de algemene ruimtes, zoals de centrale entree, trappenhuizen, galerijen en dergelijke, is het niet toegestaan om spullen en vuilnis op te slaan. Dat is gevaarlijk, want deze spullen blokkeren de doorgang en de vluchtweg bij brand of andere calamiteiten.
SchoonmaakHoud de algemene ruimtes in uw gebouw netjes en schoon. In sommige gevallen betaalt u in de VvE-bijdrage voor het (deels) laten schoonmaken van deze ruimtes. Wanneer de ruimtes ernstig vervuild zijn, kunnen wij deze op kosten van de bewoners laten schoonmaken.
ComplexbeheerWij bieden VvE’s de mogelijkheid om complexbeheer af te nemen. Als de Vergadering van Eigenaars hiermee akkoord is, wordt een contract voor complexbeheer afgesloten met Woonbron. Dit is dus een apart contract tussen de VvE en Woonbron, eigenlijk net zoals de VvE een schoonmaakcontract afsluit met een schoonmaakbedrijf. Hiervoor moet wel een maandvergoeding worden betaald door alle eigenaars in de VvE.

Wat kan een complexbeheerder voor uw VvE betekenen?

De complexbeheerder vervult een signaalfunctie richting de VvE beheerder en de onderhoudsdienst.
Enkele taken van een complexbeheerder kunnen zijn.
  • Het verrichten van kleine reparaties, vervangen van defecte lampen, etc.
  • Aanspreekpunt voor bewoners.
  • Het signaleren van tekortkomingen in de leefbaarheid en daarbij de juiste partijen inschakelen.
  • Het (laten) schoonspuiten van bestrating, galerijen, portieken enzovoort.
  • Het signaleren van technische storingen en gebreken in de gemeenschappelijke gedeelten van het complex en deze doorgeven aan de onderhoudsdienst (voor zover deze zelf niet opgelost kunnen worden).
  • Bewoners en bezoekers aanspreken op regels uit het huishoudelijk reglement wanneer deze niet worden nageleefd.
De complexbeheerders van Woonbron hebben veel ervaring en kunnen een goede ondersteuning zijn voor uw VvE en het gebouw. Door de bedrijfskleding zijn de complexbeheerders voor u herkenbaar.
Zelfbewoningsplicht In de meeste gevallen is het niet toegestaan uw woning te verhuren. Wij kennen de zogenaamde zelfbewoningsplicht. Dit betekent dat op het moment dat een eigenaar zijn woning verhuurt aan derden zonder onze toestemming, hij handelt in strijd met de zelfbewoningsplicht opgenomen in de erfpachtbepalingen behorend bij de koopovereenkomst die hij met ons heeft gesloten. Ook in het splitsingsreglement van de VvE zijn bepalingen opgenomen voor het in gebruik geven van de woning aan derden.

Wilt u de woning verhuren? Vraag dan eerst een ontheffing van de zelfbewoningsplicht aan bij Woonbron Makelaars.

Airbnb in VvE

Het tijdelijk verhuren van woningen, via bijvoorbeeld Airbnb, aan toeristen en expats is de afgelopen jaren erg populair geworden. Maar het verhuren van een appartement in een VvE kan niet zonder toestemming van de Vergadering van Eigenaars. In de splitsingsakte staat vaak een bepaling die een woonbestemming verplicht stelt. Een vonnis van de rechtbank en later ook van het gerechtshof, bepaalde dat Airbnb kan worden gezien als bedrijfsmatige exploitatie.

Mocht u toch overwegen om uw woning te verhuren voor korte periodes, zoals via Airbnb, adviseert Woonbron VvE Beheer u om eerst na te gaan of er een zelfbewoningsplicht op uw woning rust en om toestemming te vragen aan uw hypotheekverstrekker. Als dat zo is, kunt u contact opnemen met de beheerder van uw VvE. De beheerder kan aangeven op welke wijze u toestemming kunt verkrijgen voor het verhuren van uw woning voor korte periodes. U dient er rekening mee te houden dat in veel gevallen de jaarlijkse VvE-vergadering hierover zal besluiten en dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
TuinonderhoudAls u een privétuin heeft, bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van de bomen, struiken en heggen in uw tuin. Houdt uw tuin netjes.
Schotelantenne Als eigenaar hoeft u geen toestemming te vragen voor het plaatsen van een schotelantenne. Wel dient u te voldoen aan de afspraken van de VvE en van het huishoudelijk reglement.

De afspraken over het plaatsen van een schotelantenne kunnen per VvE verschillen. In de meeste gevallen mag een eigenaar een schotelantenne plaatsen als deze maar los op het balkon wordt geplaatst. De schotel mag nooit vastgezet worden in de constructie. Ook mag de schotelantenne niet over het balkon hangen, uit het raam steken of op een hoge standaard geplaatst worden.

De regels voor het plaatsen van een schotelantenne zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement. Uw VvE beheerder kan nagaan of er specifieke afspraken zijn gemaakt voor uw gebouw en wat in het reglement is opgenomen.

Hennepteelt

Vermoedt u dat er in uw gebouw een hennepkwekerij is? Maak direct melding.
Het telen van hennep is een strafbaar feit. Een hennepplantage levert brandgevaar op voor omwonenden en omdat er vaak illegaal stroom wordt afgetapt kunnen er lekkages of stroomstoringen ontstaan. U kunt uw melding op de volgende manieren doen:

  • Bij de politie (telefoonnummer 0900 8844),
  • Bij Meld Misdaad Anoniem (telefoonnummer 0800 7000),
  • Bij ons of bij uw VvE beheerder (telefoonnummer 088 966 04 00).
Ongedierte Voor het bestrijden van ongedierte, zoals wandluizen, mieren, torren, kevers, muizen, vlooien, wespen, bijen, horzels, faraomieren en zilvervisjes in uw woning of op uw eigen balkon/in uw tuin bent u zelf verantwoordelijk, zo ook voor de kosten. Als uitzondering hierop geldt dat de VvE wel actie onderneemt als ongedierte het gevolg is van een slechte bouwkundige situatie.

Voor kakkerlakken en ongedierte in het gemeenschappelijke deel van het woongebouw kan onze complexbeheerder de situatie inschatten en zo nodig een opdracht uitzetten bij een bestrijdingsbedrijf. Deze kosten zijn dan voor de VvE.

Tip

Wij raden u aan om in huis uw geopende etenswaren te bewaren in een afgesloten zak, box of bak. Daarnaast verzoeken wij u geen voedsel in de openbare ruimte achter te laten.
Sleutels bijbestellenSleutels kunt u in de meeste gevallen zelf bij laten maken bij een slotenmaker.

Sleutels algemene toegangsdeuren

Sleutels van algemene toegangsdeuren kunt u bij ons bestellen. Stuur een bericht via ons contactformulier waarin u het volgende vermeldt:
  • naam,
  • adres,
  • postcode,
  • volledig sleutelnummer,
  • merk sleutel,
  • aantal sleutels,
  • mailadres.
De kosten van € 35 per sleutel worden per factuur bij u in rekening gebracht. Houd rekening met een levertijd van drie weken. Wanneer de sleutels afgeleverd worden is het tonen van een legitimatiebewijs verplicht.
Naamplaatje U ontvangt eenmalig een naamplaatje van ons, zodat uw bezoek u makkelijk kan vinden. Deze kost niets.

Is uw naamplaatje verdwenen, beschadigd of moet de naam gewijzigd worden? Dan kunt u per mail een nieuw naamplaatje aanvragen.
Stuur een bericht via ons contactformulier waarin u het volgende vermeldt:
  • naam,
  • adres,
  • telefoonnummer en
  • de tekst op naamplaatje.

De kosten hiervan brengen wij bij u in rekening. De levertijd kan ongeveer drie weken zijn.