Geplaatst op

Onze woongebouwen aan de Heindijk, Hazendijk en Aalsdijk zijn in september 2022 aangesloten op het warmtenet. Eind 2023 bleek dat er sprake is van hoge kosten. We hebben toen financieel maatwerk aangeboden aan de huurders en onderzoek gedaan naar de oorzaak van de kostenstijging, en onze aanpak laten controleren door een onafhankelijke expert. Nu blijkt dat de kostenstijging veroorzaakt is door de sterk stijgende warmtetarieven, gaan we in gesprek met onze partners in de warmtetransitie. Want de huurders mogen niet de dupe zijn van de overstap van gas naar warmte en er moet dus een oplossing komen. In dit bericht gaan we uitgebreider in op de situatie.

Woonlastenneutraliteit voor de huurder
In april 2020 hebben Aedes (vereniging van woningcorporaties) en de warmtebedrijven in nauwe samenwerking met de Woonbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Rijksoverheid een akkoord gesloten over het 'Startmotorkader warmtenetten'. Het doel van het Startmotorkader was om, via gebundelde volumes corporatiewoningen, een schaalsprong te realiseren om de aanleg van warmtenetten op gang te krijgen of te versnellen. Eén van de afgesproken uitgangspunten was woonlastenneutraliteit voor de huurders van de corporaties. Dat betekent dat afnemers van warmte niet meer mogen betalen dan afnemers van gas. Om dit te waarborgen is in het Startmotorkader afgesproken om vóóraf in beeld te brengen hoe de overstap van gas naar warmte in prijs uitpakt voor de huurders.

Woonbron verstrekt opdracht voor aansluiting op warmtenet
In de geest van het Startmotorkader verstrekte Woonbron in juni 2020 de opdracht om de woningen aan de Heindijk, Hazendijk en Aalsdijk aan te sluiten op het warmtenet van Vattenfall (destijds Nuon). Dit gebeurde volgens de prijsafspraken uit de raamovereenkomst, die in april 2019 tussen Woonbron en Vattenfall voor IJsselmonde is afgesloten. Zoals het Startmotorkader voorschrijft zijn er vooraf aan de opdrachtverstrekking in samenwerking met de Woonbond uitgebreide berekeningen uitgevoerd. Deze toonden aan dat de huurders op dat moment goedkoper uit zouden zijn met de dan geldende warmtetarieven, dan met het collectieve gascontract van Woonbron. In september 2022, twee jaar na de opdrachtverstrekking, worden de woningen volgens de afgesproken planning aangesloten op het warmtenet.

Energiekosten huurders hoger in het eerste jaar met warmtenet
Bij de eerstvolgende afrekening over de periode juli 2022 – juni 2023 blijken de energiekosten van de huurders van de woningen aan de Heindijk, Hazendijk en Aalsdijk per saldo ruim 50% hoger te zijn, dan ze zouden geweest zijn met het collectieve gascontract van Woonbron dat nog doorliep tot en met 2023. De voorschotten waren op dat moment nog nauwelijks verhoogd, mede doordat het tot april 2023 onduidelijk was hoe de Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB) eruit kwam te zien. Ondanks de TTB ontvingen huurders in december 2023 hoge naheffingen. Deze hoge naheffingen leidden bij een deel van de huurders meteen tot betalingsproblemen. Daarom biedt Woonbron waar nodig financieel maatwerk aan tot er een definitieve oplossing gevonden is.

Woonbron onderzoekt de oorzaak van de gestegen energiekosten
Woonbron heeft in januari 2024 samen met een onafhankelijke expert onderzocht wat de oorzaak is van de stijging van de energiekosten van de huurders aan de Heindijk, Hazendijk en Aalsdijk als gevolg van de overstap naar het warmtenet. Dit was immers niet voorspeld door de berekeningen die vooraf waren gemaakt op basis van de Startmotorkader-systematiek. We wilden zeker weten dat er geen sprake was van een rekenfout of van een technische fout bij de installatie van het warmtenet. Dat bleek niet het geval.

Oorzaak van kostenstijging is een langlopend, voordelig gascontract in combinatie met sterk stijgende warmtetarieven
De oorzaak van de kostenstijging was dat deze woningen op het moment van overstap in september 2022 naar het warmtenet nog 1,5 jaar hadden kunnen profiteren van het collectieve gascontract van Woonbron. Dit collectieve gascontract was afgesloten voor de periode januari 2021 tot en met december 2023. En dit contract had gasprijzen die relatief gunstig waren ten opzichte van de enorm gestegen gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, wat met name in 2023 doorwerkt in de warmtetarieven.

Vanaf het moment dat deze woningen overgingen naar warmte ging het ACM-warmtetarief gelden, wat jaarlijks op 1 januari wordt aangepast aan de dan geldende gasprijs. Hierdoor kregen deze woningen vanaf 1 januari 2023 wél te maken met het enorm gestegen warmtetarief, terwijl zij met hun oude gascontract pas vanaf 1 januari 2024 een prijsstijging hadden gehad.

De combinatie van een langlopend, voordelig gascontract met een enorme warmtetariefstijging was niet voorzien toen in juni 2020 de juridisch bindende opdracht werd gegeven aan Vattenfall om deze woningen aan te sluiten op het warmtenet.

Woonbron vindt dat huurders niet de dupe mogen zijn en onderneemt stappen
Nu blijkt dat de kostenstijging veroorzaakt is door de sterk stijgende warmtetarieven, gaat Woonbron in gesprek met haar partners in de warmtetransitie, zoals Vattenfall, de gemeente, de Woonbond, Aedes en de Rijksoverheid. Want het uitgangspunt van woonlastenneutraliteit uit het Startmotorkader is niet waargemaakt, de huurders mogen niet de dupe zijn van de overstap van gas naar warmte, en er moet dus een oplossing komen. Daarbij zal er ook gekeken worden hoe het uitgangspunt van woonlastenneutraliteit bij toekomstige warmtenetprojecten wél kan worden gewaarborgd. Ook gaat Woonbron zich inzetten om de huurders van Heindijk, Hazendijk en Aalsdijk in aanmerking te laten komen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Blokverwarming-complexen, en daarmee een fors deel van de sociale huurders in Nederland, komen hiervoor tot dusver niet in aanmerking en deze casus toont des te meer aan dat dit noodfonds ook bij dit soort complexen broodnodig is.

Update april 2024: Woonbron ging in gesprek met Vattenfall
We hebben Vattenfall gevraagd om de bewoners van deze woongebouwen te compenseren. Dat willen ze maar voor een klein deel doen. Dat vinden wij te weinig. En we kunnen niet akkoord gaan met de voorwaarden. Daarom zij we niet akkoord gegaan met dit aanbod, maar blijven we wel in gesprek met Vattenfall.

Ondertussen bieden we financieel maatwerk. Dat betekent onder andere dat we in overleg bij sommige bewoners het voorschot stookkosten tijdelijk verhogen. Zo proberen we te voorkomen dat deze bewoners bij de volgende afrekening veel bijbetalen. Ook gaan we soepel om met betalingsregelingen.

Woonbron helpt bewoners graag met het betalen van de afrekening
Daarom is het belangrijk om naar de persoonlijke situatie van onze bewoners te kijken. De Woonbron Brigade gaat binnenkort op pad om bewoners te helpen. Samen met medewerkers van de gemeente Rotterdam kijken we of bewoners bijvoorbeeld recht hebben op energietoeslag of bijzondere bijstand. Ook kijken we of het energieverbruik hoger is dan gemiddeld.

Of het nu gaat om onze gesprekken met Vattenfall of hulp bij het betalen van de afrekening: het belang van onze bewoners staat voorop. Wij zetten graag een stapje extra.

Update 16 april: Goed nieuws voor bewoners van de woongebouwen aan de Heindijk, Hazendijk en Aalsdijk: de afrekening stookkosten 2023 gaat omlaag. Klik hier om het hele bericht te lezen.

Overig nieuws

Overeenkomst duurzame toekomst voor de Prelude getekend

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Heembouw hebben een overeenkomst getekend voor verduurzaming en modernisering van woongebouw de Prelude in Delft. De aanpak van dit gebouw met 174 woningen voor ouderen aan de Chopinlaan richt zich op verbetering van de woonkwaliteit, bereikbaarheid en veiligheid. Ook wordt de verwarmingsinstallatie aangepast, zodat deze later eenvoudig aangesloten kan worden op het Warmtenet. Bewoners van de Prelude krijgen na deze aanpak meer comfort en gaan energiezuiniger wonen. Samen met de bewoners Woonbron heeft eerst aan de bewoners zelf gevraagd wat zij belangrijk vinden voor prettig wonen in de Prelude. Daarna is een klankbordgroep opgericht die namens alle bewoners met de corporatie over de plannen heeft gesproken. Eind vorig jaar is aan alle bewoners een voorstel gedaan voor de te nemen maatregelen. In een modelwoning konden zij zien welke werkzaamheden worden uitgevoerd en wat dit betekent voor hun woning. Het voorstel kreeg voldoende draagvlak bij de bewoners om met de uitvoering ervan te mogen starten. Klaar voor een duurzame toekomst Tijdens de werkzaamheden wordt regulier onderhoud gecombineerd met onder andere verbeteringen aan de ventilatie en isolatie van de woningen. Dit zorgt voor verhoging van het wooncomfort én voor energiezuiniger wonen met gemiddeld energielabel B. In de woningen die daarvoor in aanmerking komen, worden keuken, badkamer en toilet vernieuwd. De verwarmingsinstallatie wordt aangepast zodat het gebouw in de toekomst eenvoudig kan worden aangesloten op het Warmtenet Delft. Ook worden brandwerende voorzieningen aangebracht om aan de huidige brandveiligheidsnormen te voldoen. Nieuw: zorgwoningen in de Prelude Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een subsidie verstrekt om in de Prelude 51 woningen zorggeschikt en toegankelijker te maken. Van dit aantal zullen 27 woningen beschikbaar zijn voor mensen met een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg). Vernieuwde hoofdingang De hoofdingang krijgt een nieuwe pui met elektrisch bedienbare schuifdeur. De brievenbussen komen aan de buitenkant. Bewoners hebben met een speciale sleutel toegang tot het gebouw. Met de videofoon in hun woning kunnen zij zien wie hun bezoek is en de schuifdeur openen. Deze aanpassingen dragen bij aan de veiligheid. Ruimte voor ontmoeting Op de begane grond komt een gemeenschappelijke recreatieruimte voor bijeenkomsten en creatieve activiteiten. Hierdoor ontstaat een gezellige ontmoetingsplek voor bewoners. De bedrijfsruimtes komen na de verbouwing allemaal op de begane grond. De enige bedrijfsruimte op de verdieping wordt omgebouwd naar een woning. De Prelude biedt daardoor straks aan 175 huishoudens een fijn thuis. De nieuwe ontmoetingsruimte is mede mogelijk gemaakt door de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (SOO). Ondersteuning tijdens werkzaamheden Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden in hun woning blijven. Heembouw zal met maatregelen de overlast zoveel mogelijk beperken. Er komt een rustwoning aan de binnentuin van het gebouw waar bewoners even kunnen ontsnappen aan de reuring van de werkzaamheden. Een bewonersbegeleider van Heembouw is aanwezig om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden. Samenwerking met Heembouw Woonbron is in 2023 een vijfjarige samenwerking met vijf aannemers, waaronder Heembouw, aangegaan. Het doel is om efficiënter te werken en de kwaliteit van renovatie- en onderhoudsprojecten te verbeteren. Dit project is één van de 15 projecten die in samenwerking met een co-maker wordt uitgevoerd. Investeren in duurzaamheid Woonbron investeert ruim € 16 mln. in het verbeteren van het wooncomfort en de verduurzaming van 175 sociale huurwoningen voor ouderen in Delft. Ook wordt er geïnvesteerd in de voorbereiding van aansluiting op het Warmtenet. De werkzaamheden starten in mei 2025 en duren tot eind 2026.
Lees meer

Uitstel sloop woongebouw De Reiger

Deze week zijn de huurders van de woningen en bedrijfspanden van woongebouw De Reiger aan de Papsouwselaan in Delft geïnformeerd dat de sloop van het gebouw met een jaar is uitgesteld.
Lees meer