Voor eigenaren zijn er misschien andere regels

Ben je eigenaar van de woning? Vraag dan eerst toestemming aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) door een bericht te sturen naar vvebeheer@woonbron.nl. Je hoort dan ook of er extra regels zijn.

Je hebt bijvoorbeeld toestemming nodig van de VvE als je aan de slag gaat met:

  • Het verwijderen of verplaatsen van (draag)muren.
  • Wijzigingen of aanpassingen aan de gemeenschappelijke delen.
  • Wijzigingen of aanpassingen aan de uitstraling van het woongebouw.
  • Wijzigingen of aanpassingen aan de (gemeenschappelijke) leidingen.
  • Het aanbrengen van een plavuizen vloer of parket.
  • Het plaatsen van een dakkapel of raam in het dak.
  • Het plaatsen van een schotelantenne, zonwering of airco-unit.
  • Het maken van een rookgasafvoer door de gevel of het dak.
  • Het wegbreken van een schoorsteen of het dichtzetten van het rookkanaal.
  • Het aanleggen van een dakterras.
  • Het in gebruik nemen van een gemeenschappelijke ruimte.
  • Het bouwen van een schuur.

Goed om te weten

Het is belangrijk dat je je houdt aan de regels van bijvoorbeeld het energiebedrijf en Woonbron. Zorg ervoor dat je jouw klus goed en veilig uitvoert. En dat je je houdt aan alle officiële veiligheidseisen. Veranderingen die te maken hebben met elektriciteit en gas doe je niet zelf, maar laat je doen door een erkend installatiebedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan je verandering. De werkzaamheden en het onderhoud betaal je zelf.


Check vooraf of je toestemming nodig hebt

Anders ben je misschien te laat. En kunnen wij je vragen om de verandering te verwijderen. In deze klussenlijst zie je precies wanneer je wel of geen toestemming van ons nodig hebt. Veranderingen in of aan gemeenschappelijke ruimtes, zoals bijvoorbeeld trappenhuizen, liften, gemeenschappelijke installaties en ventilatie, zijn niet toegestaan.


Heb je zelf geklust en ga je verhuizen?

Dan zijn er 3 mogelijkheden:

Je verwijdert de veranderingen

En zorgt ervoor dat je woning weer precies hetzelfde is als op het moment dat je er kwam wonen. Heb je zelf geklust en daar tijdelijke toestemming voor gekregen? Dan verwijder je de veranderingen als je gaat verhuizen.

Heb je geen (tijdelijke) toestemming gevraagd of gekregen? Dan verwijder je de veranderingen als je gaat verhuizen. Als de veranderingen hebben gezorgd voor schade, dan betaal je die schade zelf.

Je mag de veranderingen laten zitten

Bijvoorbeeld omdat het niet nodig was om toestemming te vragen voor jouw klus. De veiligheid en kwaliteit van de veranderingen moeten dan wel in orde zijn. Onze opzichter bepaalt of de veranderingen aan de eisen voldoen. Als dat zo is, dan mag de je veranderingen laten zitten.

De nieuwe huurder neemt veranderingen van jou over

Misschien heb je tijdelijke toestemming gekregen voor jouw klus. Dan verwijder je de veranderingen als je gaat verhuizen.

Je kunt met de nieuwe huurder afspreken dat hij of zij dingen van jou overneemt. Tijdens de eerste inspectie kijken we of dit wel kan. Dit zet je dan zelf op de overnameverklaring. Daarna is deze huurder zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan jouw veranderingen. Hij of zij verwijdert de veranderingen bij verhuizing.

Heeft de nieuwe huurder geen interesse? Dan verwijder je de veranderingen alsnog.