Huurverlaging, bevriezing & verhoging

In maart of april krijg je een brief van ons. Daarin staat of jouw huur wordt verlaagd, bevroren of verhoogd. En wat je nieuwe huur is. Op deze pagina lees je meer over de huurverlaging, huurbevriezing en huurverhoging. En of je misschien recht hebt op huurverlaging.

Wat gebeurt er in 2021 met mijn huur?

In 2021 kunnen er 3 dingen gebeuren met jouw huur: verlaging, bevriezing of verhoging. Hieronder lees je wat het verschil is tussen deze 3 opties. En wat de voorwaarden zijn.

De huur wordt verlaagd als...

 • Jouw netto huur hoger is dan € 633,25 (bij 1 of 2 personen) of € 678,66 (bij 3 of meer personen).
 • Je volgens de Belastingdienst in 2019 minder verdient dan in de tabel hieronder.
 • Je in een sociale huurwoning woont.
 • Je de woning direct van Woonbron huurt.
Tabel voorwaarden huurverlaging

Situatie Netto huur hoger dan Inkomen 2019 minder dan Inkomen afgelopen 6 maanden minder dan Uw nieuwe netto huur wordt
1 persoon
Je krijgt geen AOW € 633,25 € 23.725,- per jaar € 11.862,50 Verlaagd naar € 633,25
Je krijgt AOW € 633,25 € 23.650,- per jaar € 11.825,- Verlaagd naar € 633,25
2 personen
Jullie krijgen allebei geen AOW € 633,25 € 32.200,- per jaar € 16.100,- Verlaagd naar € 633,25
Minstens 1 iemand krijgt AOW € 633,25 € 32.075,- per jaar € 16.037,50 Verlaagd naar € 633,25
3 of meer personen
Jullie krijgen allebei geen AOW € 678,66 € 32.200,- per jaar € 16.100,- Verlaagd naar € 678,66
Minstens 1 iemand krijgt AOW € 678,66 € 32.075,- per jaar € 16.037,50 Verlaagd naar € 678,66

Je krijgt in maart een brief van ons. De netto huur wordt dan vanaf 1 mei 2021 verlaagd. De servicekosten en/of stookkosten worden misschien nog aangepast. Je krijgt dan een tweede brief.

Heb je geen brief gekregen, maar denk je dat je wel recht hebt op huurverlaging? Doe dan zelf de huurverlagingscheck via onze website.

Let op: met een lagere huur krijg je misschien minder huurtoeslag
Geef daarom zelf je nieuwe huur (en misschien het gewijzigde inkomen) door aan de Belastingdienst. Dat kan makkelijk en snel via www.toeslagen.nl. Of maak een proefberekening. Wij geven je nieuwe huur ook door aan de Belastingdienst.

De huur wordt dit jaar niet verhoogd (bevroren) als…

 • Je in een sociale huurwoning woont. Of een woonwagen of standplaats van ons huurt.

Je krijgt in april een brief van ons. De netto huur blijft dan vanaf 1 juli 2021 hetzelfde als nu. De servicekosten en/of stookkosten gaan misschien wel omhoog of omlaag.

Denk je dat je wel recht hebt op huurverlaging? Doe dan zelf de huurverlagingscheck via onze website.

Je krijgt wel een huurverhoging als…

 • Je in een vrije sector huurwoning woont.
 • Je een bedrijfspand, parkeerplaats of garagebox van ons huurt.

Je krijgt in april een brief van ons. De netto huur wordt dan vanaf 1 juli 2021 verhoogd met 1,3% of 1,9%. De servicekosten en/of stookkosten gaan misschien ook omhoog of omlaag.

Zelf huurverlaging aanvragen

Misschien heb je recht op een eenmalige huurverlaging. Dat betekent dat je dit jaar geen huurverhoging krijgt. Zo zorgen we ervoor dat huurders met een laag inkomen en een hoge huur niet te veel betalen.

Bijna 3.200 huurders hebben in maart 2021 een brief van ons gekregen. Hierin staat dat de huur dit jaar automatisch wordt verlaagd. Zij hoeven hier zelf niks voor te doen.

Heb je geen brief gekregen? En denk je dat je wel recht hebt op eenmalige huurverlaging? Doe dan zelf de huurverlagingscheck. Dan weet je meteen of je misschien recht hebt op huurverlaging. En welke documenten je naar ons moet sturen.

huurverlagingscheck doen

Zo berekenen we jouw huur

De huur die je betaalt bestaat uit verschillende onderdelen: de netto huur, servicekosten en misschien een voorschot op de stookkosten.

De netto huur (ook wel kale huur genoemd) hebben we bepaald toen je van ons ging huren. Deze huur wordt alleen verhoogd bij de jaarlijkse huurverhoging of als we je woning verbeteren.

De huur van een sociale huurwoning mag nooit hoger worden dan de maximale huur volgens het puntensysteem (het woningwaarderingsstelsel). Bij vrije sector huurwoningen mag dit wel. Dit zijn woningen die bij het begin van het contract duurder zijn dan de huurtoeslaggrens. In 2021 is die grens €752,33.

woningwaardering en punten bekijken


De servicekosten zijn kosten voor verschillende zaken, zoals verzekeringen, schoonmaak en de kosten van een complexbeheerder.

De netto huur en servicekosten zijn bij elkaar opgeteld de bruto huur. Dit is de huur die je iedere maand aan ons betaalt.

opbouw huur bekijken

Dit is wat je zelf moet doen

 • Schrijven wij iedere maand de huur automatisch van je rekening af? Of betaal je via iDEAL? Dan hoef je zelf niets te doen. Wij passen het bedrag voor je aan.
 • Wordt je huur betaald via de sociale dienst of een andere instelling? Dan moet je zelf doorgeven wat de nieuwe huur (en misschien huurtoeslag) wordt.
 • Maak je zelf (automatisch) de huur over? Dan moet je zelf het bedrag aanpassen.
 • Krijg je huurtoeslag? Dan hoef je zelf niets te doen. Wij geven aan de Belastingdienst door wat je nieuwe huur is.

Vraag en antwoord

Hieronder geven we antwoord op vragen die wij vaak krijgen. Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld.

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een bericht via WhatsApp (06 83 90 98 55), Facebook Messenger of ga naar ons contactformulier.

Vragen over huurverlaging

Ik heb een brief van de Belastingdienst gekregen, maar nog niks van Woonbron gehoord. Wat nu?

De Belastingdienst heeft aan ons doorgegeven of je misschien recht hebt op huurverlaging. In maart 2021 hebben we 3.200 huurders die hier recht op hebben een brief gestuurd. Andere huurders krijgen in april 2021 een brief over de huurbevriezing of huurverhoging.

Alleen huurders die aan een paar volwaarden voldoen, krijgen huurverlaging. Deze voorwaarden zijn:
- Jouw netto huur is hoger dan € 633,25 (bij 1 of 2 personen) of € 678,66 (bij 3 of meer personen).
- Jouw inkomen in 2019 is lager dan de bedragen in de tabel bovenaan deze pagina.
- Je huurt een sociale huurwoning.
- Je huurt de woning direct van Woonbron.
Andere huurders van een sociale huurwoning, woonwagen of standplaats krijgen huurbevriezing.

Heb je na 2019 te maken gehad met een inkomensdaling? Dan heb je misschien ook recht op de eenmalige huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, moet je de huurverlaging in dat geval zelf bij ons aanvragen.

Doe zelf de huurverlagingscheck via onze website. Blijkt daaruit dat je recht hebt op de eenmalige huurverlaging? Doe dan voor 31 december 2021 een aanvraag.

Waarom krijg ik een eenmalige huurverlaging?
Bij Woonbron vinden we het belangrijk dat iedereen in een woning woont die zij goed kunnen betalen.

Wanneer wij een woning aan een nieuwe huurder toewijzen, houden wij daarom al rekening met een huur die past bij het inkomen van de huurder. Toch kan het zijn dat door bijvoorbeeld een inkomensdaling of wijziging in huishoudsamenstelling, de huur die je betaalt in de loop van de tijd te hoog is geworden voor jouw inkomen. Je zou kunnen zeggen dat de woning dan niet langer passend is bij het inkomen.

Om te voorkomen dat huurders hierdoor in de problemen raken, heeft de regering op Prinsjesdag 2020 de maatregel aangekondigd om deze huurders tegemoet te komen en hun huur eenmalig te verlagen. Dat geldt ook voor een deel van de huurders van Woonbron.
Wanneer gaat de huurverlaging in?

De huurverlaging gaat in op 1 mei 2021. Heb je recht op huurverlaging? Dan krijg je voor 1 april 2021 een brief van ons. Daarin staat ook wat jouw nieuwe netto huur wordt.

Heb je op 1 april 2021 geen brief van ons gekregen? Dan kun je zelf op onze website controleren of je recht hebt op een eenmalige huurverlaging.

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag?

Met een lagere huur krijg je misschien minder huurtoeslag. Geef daarom zelf je nieuwe huur (en misschien het gewijzigde inkomen) door aan de Belastingdienst. Dat kan makkelijk en snel via www.toeslagen.nl. Of maak een proefberekening. Wij geven je nieuwe huur ook door aan de Belastingdienst.

Geldt de eenmalige huurverlaging voor iedereen?

Nee, de eenmalige huurverlaging geldt alleen voor die woningen waarvan de netto huurprijs hoger is dan € 633,25.

Is jouw netto huurprijs € 633,25 of lager, dan is deze al passend bij je inkomen en heb je geen recht op de eenmalige huurverlaging. Ook huurders in de vrije sector of van een woonwagen of standplaats hebben geen recht op een huurverlaging. De eenmalige huurverlaging geldt dus alleen voor huurders in een zelfstandige sociale huurwoning met een netto huurprijs hoger dan € 633,25.

Heb ik recht op deze eenmalige huurverlaging?

Of jouw huur wordt verlaagd, hangt ook af van je inkomen. De Belastingdienst heeft eenmalig aan Woonbron doorgegeven welke huurders, die nu meer dan € 633,25 aan netto huur betalen, ook een inkomen hebben onder een bepaalde inkomensgrens.

Hiervoor is gekeken naar het inkomen over 2019. De Belastingdienst heeft ons alleen laten weten of je boven of onder een bepaalde inkomensgrens valt en dus niet wat je precies verdient. Als jouw inkomen is opgevraagd, dan heb je hier als het goed is inmiddels bericht over ontvangen van de Belastingdienst zelf.

In het overzicht bovenaan deze pagina kun je precies zien voor wie de huurverlaging geldt. Huurders van Woonbron die in één van deze categorieën vallen, krijgen van ons voor 1 april 2021 een brief met daarin het bericht dat zij recht hebben op de eenmalige huurverlaging. Zij vinden in deze brief ook meteen hun nieuwe netto huurprijs. Heb je recht op de eenmalige huurverlaging? Dan krijg je dus vanzelf bericht van ons.

Klik hier om te bekijken wat jouw netto huurprijs is. Belangrijk om te weten is dat de servicekosten niet meegerekend worden in de netto huurprijs.

Ik denk dat ik ook recht heb op eenmalige huurverlaging. Hoe kan ik dit aanvragen?

Heb je na 2019 te maken gehad met een inkomensdaling? Dan heb je misschien ook recht op de eenmalige huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, moet je de huurverlaging in dat geval zelf bij ons aanvragen.

Doe zelf de huurverlagingscheck via onze website. Blijkt daaruit dat je recht hebt op de eenmalige huurverlaging? Doe dan voor 31 december 2021 een aanvraag.

Mijn inkomen is vorig jaar gedaald. Heb ik dan recht op huurverlaging?

Heb je na 2019 te maken gehad met een inkomensdaling? Dan heb je misschien ook recht op de eenmalige huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, moet je de huurverlaging in dat geval zelf bij ons aanvragen.

Doe zelf de huurverlagingscheck via onze website. Blijkt daaruit dat je recht hebt op de eenmalige huurverlaging? Doe dan voor 31 december 2021 een aanvraag.

Kan ik ook huurverlaging krijgen als ik een vrije sector huurwoning heb?

Nee, de eenmalige huurverlaging is alleen voor huurders in een zelfstandige sociale huurwoning.

Kan ik ook huurverlaging krijgen als ik een woonwagen of standplaats huur?

Nee, de eenmalige huurverlaging is alleen voor huurders in een zelfstandige sociale huurwoning. Misschien heb je wel recht op huurbevriezing. Neem contact met ons op om dit te controleren.

Vragen over huurbevriezing

Waarom krijg ik wel huurbevriezing, maar geen huurverlaging?

Alleen huurders die aan een paar volwaarden voldoen, krijgen huurverlaging. Deze voorwaarden zijn:
- Jouw netto huur is hoger dan € 633,25 (bij 1 of 2 personen) of € 678,66 (bij 3 of meer personen).
- Jouw inkomen in 2019 is lager dan de bedragen in de tabel bovenaan deze pagina.
- Je huurt een sociale huurwoning.
- Je huurt de woning direct van Woonbron.
Andere huurders van een sociale huurwoning, woonwagen of standplaats krijgen huurbevriezing.

Heb je na 2019 te maken gehad met een inkomensdaling? Dan heb je misschien ook recht op de eenmalige huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, moet je de huurverlaging in dat geval zelf bij ons aanvragen.

Doe zelf de huurverlagingscheck via onze website. Blijkt daaruit dat je recht hebt op de eenmalige huurverlaging? Doe dan voor 31 december 2021 een aanvraag.

Wanneer heb ik recht op huurbevriezing?
Alle huurders van een sociale huurwoning, woonwagen of standplaats krijgen huurbevriezing. Dat betekent dat de netto huur vanaf 1 juli 2021 hetzelfde blijft. De servicekosten en/of stookkosten gaan misschien wel omhoog of omlaag.
Ik krijg huurbevriezing, maar denk dat ik recht heb op huurverlaging. Wat nu?

Heb je na 2019 te maken gehad met een inkomensdaling? Dan heb je misschien ook recht op de eenmalige huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, moet je de huurverlaging in dat geval zelf bij ons aanvragen.

Doe zelf de huurverlagingscheck via onze website. Blijkt daaruit dat je recht hebt op de eenmalige huurverlaging? Doe dan voor 31 december 2021 een aanvraag.

Vragen over huurverhoging

Waarom krijg ik een huurverhoging tijdens de coronacrisis?
Normaal verhogen we ieder jaar op 1 juli de huur. Dit jaar is dat anders. Bijna 90% van onze huurders heeft recht op huurverlaging of huurbevriezing. Alleen huurders van een vrije sector huurwoning, bedrijfspand, parkeerplaats of garagebox krijgen een huurverhoging van 1,3% of 1,9%. Dat is minder dan maximaal is toegestaan.

Door de huurverhoging kunnen we in de toekomst jouw woning of gebouw duurzamer maken of opknappen als dat nodig is. En we kunnen met dit geld ook nieuwe woningen blijven bouwen. Kortom: de huurverhoging is van belang om jou ook in de toekomst van dienst te kunnen zijn.

Maar we begrijpen ook dat het door de coronacrisis een moeilijke tijd is. Misschien ook voor jou. Lukt het door de coronacrisis niet meer om je huur te betalen? Neem dan meteen contact met ons op. Dan maken we afspraken over het betalen van de huur. Ook voor ondernemers. Alleen samen vinden we een oplossing die past bij jouw situatie.
Wie bepaalt de jaarlijkse huurverhoging?

Dat doet de overheid. Zij bepalen ieder jaar met welk percentage we de huren maximaal mogen verhogen. De huurverhoging van vrije sector huurwoningen (ook wel geliberaliseerde woningen genoemd) is dit jaar maximaal 2,4%. Wij verhogen de huren met 1,3% of 1,9%.

Hoe weet ik of ik 1,3% of 1,9% huurverhoging krijg?

Dit staat in de brief die je van ons krijgt. Het percentage hangt af van de afspraken die we hebben gemaakt in de huurovereenkomst. De meeste huurders krijgen een huurverhoging van 1,3%. Dit percentage is hetzelfde als de gemiddelde prijsstijging (consumentenprijsindex) in 2020. Andere huurders krijgen een huurverhoging van 1,9%, de gemiddelde prijsstijging in maart 2021.

Mijn huur wordt hoger dan de toeslaggrens van € 752,33. Kan ik dan wel mijn huurtoeslag houden?

Als je nu huurtoeslag krijgt dan hou je daar gewoon recht op. Ook als de huur boven de huurtoeslaggrens van € 752,33 uitkomt. Als je opnieuw huurtoeslag wilt aanvragen dan moet de huur wel lager zijn dan de huurtoeslaggrens.

Waar ging mijn huur naartoe in 2020?
Hieronder zie je precies waar jouw huur naartoe ging in 2020.

Door de verhuurderheffing gaat 9% van al onze huurinkomsten naar de 'schatkist' van de overheid. Deze heffing geldt alleen voor sociale huurwoningen. Voor die woningen gaan ieder jaar de eerste 2 of 3 maanden huur (20%) meteen naar de schatkist. Soms krijgen we korting op deze heffing, omdat we nieuwbouw realiseren.

Daarnaast verhuren we ook bedrijfspanden en vrije sector huurwoningen waar we geen heffing voor betalen. Daarom zit er een verschil tussen de diagram hierboven (die het bedrag aan heffing ten opzichte van al onze inkomsten laat zien) en de 20% die we alleen voor de sociale huurwoningen betalen.

De rente die we betalen is vooral om nieuwe woningen en renovaties te kunnen betalen.